Starší muž na černobílé fotografii

Historie značky VARTA® (1887-1909)

Dnešní baterie VARTA® poskytují vyspělou technologii, silný výkon a mimořádný servis po celém světě již více než 100 let.

1887: Adolf Müller nasměroval značku VARTA® na cestu k úspěchu

V 80. letech devatenáctého stolení vládne duch inovací všude. Nové technologie mění každodenní život. Spalovací motor, rentgen, elektrické světlo – tyto revoluční objevy ohlašují příchod nové éry. Adolf Müller v německém městečku Hagen zakládá firmu Büsche & Müller a pokládá tak základní kámen úspěchu značky VARTA.

1890: AEG & Siemens investují

Když se AEG a Siemens rozhodnou zahájit produkci elektrických článků, klíčového komponentu baterií, investují do firmy Büsche & Müller, předchůdce značky VARTA. Výsledkem je vznik Accumulatorenfabrik AG (čili krátce AFA).

1893: Baterie VARTA napájejí první elektrické vozy v Německu

„Runabout“ byl prvním vozidlem značky Baker. Jeho konstruktérem a řidičem nebyl nikdo jiný než Thomas Alva Edison. Byl to první americký elektrický vůz uvedený na německý trh Adolfem Müllerem. „Runabout“ pak není napájen ničím jiným než bateriemi AFA, předchůdcem značky VARTA.

1904: A název VARTA je na světě

AFA zavádí vlastní značku VARTA. Zpočátku se jedná o výrobu malých, přenosných olověných baterií určených ke startování motoru, čímž se ruční startování pomocí kliky stává minulostí. Název VARTA je akronymem slov Vertrieb, Aufladung a Reparatur Transportabler Akkumulatoren – tedy distribuce, nabíjení a opravy přenosných akumulátorů.

1905: Jízda v noci se stává bezpečnější

Stále více řidičů se vydává na cestu po soumraku. A co na to VARTA? Na trh přichází první baterie na světě, která je určená k napájení osvětlení vozidel.

Vyhledávač baterií VARTA®


Jste specialista? Pak využijte výhody našeho rozšířeného vyhledávače na VARTA Partner Portal.

Lokátor prodejce VARTA®

Najít další prodejce